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Fire rating of TSS and RVK

General

The stairway is normally the escape route in céfieep and is not supposed to have high tempeeatwhen people are
there. The principle of the codes and regulatientaprotect people. Consequently, fire ratingig, land there should be
no fire rating problems for the RVK/TSS — connesio

However, - we do meet customers that requirestaindire rating, and we experience that some a@estequires a
minimum fire rating for the materials in a stairw&jormally the requirement is 30 minutes. The reagpbehind this
seems to be that they want to give a certain itieg to protect the firemen doing work in the binf after the fire.
Hence a 30 minutes rating is normally requiredhasis the minimum requirement possibly to be used

Another reason for having a fire rating in therstay, is that the stairway is used as a stabilipag of the structure to
take horizontal loads (wind loads).

The following question and answer to the problemas given in the PCI-Journal , May-June 2000, raight be valid in
some countries;

Q2: With reference to the stair connection detail shown
on the right-hand page, does the slight exposure of the steel
element making the connection have to be fire rated?

A2: The illustration shows how the landing is connected
to the wall of a stair shaft. Notice that there is a slight gap
between the landing and the wall. Assume that this is a two- : /
hour shaft. sRm

The answer to the question is that the steel element does o
not have to be fire rated. When a stair shaft is fire rated, it CAST N PLACE i
fire outside the shaft. The walls of the shaft must be rated 4l N Sliiees : @ o
for two hours in this case, but nothing inside the shaft need MEERE S S B/ gins. ko
be. The situation is analogous to walking up an unprotected | - 2 mﬂu E : [ i
steel s{airway inside a stair shaft. T R FICAL FOCKET BEARNG

To further reinforce this concept, take a look at the Y i e et
Uniform Building Code (UBC), Chapter 6, of Volume 1. 3 Ny
For Types I and II construction (this is for non-combustible maD 12t x 3 12" x4 120
construction), look at Section 602 (Type I) and Section 603 %
(Type II), and specifically those subsections addressing | i
stairway construction. The provisions plainly state that stair- e T
way construction shall be “...of reinforced concrete, iron or :
steel with treads and risers of concrete, iron or steel.” That’s
it! Non-combustible construction, but having no required
fire rating. In Type III construction and beyond, the stair-
way construction may be of “...any material permitted by
this code.”
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Typical “RVK” detail. (Courtesy: JVI, Inc.).
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Fire rating of TSS and RVK

Recommended fire protection

We recommend that the joint between the recedweimnvall and landing to be filled with mortar. Busf around the unit,
either in the same area as the vertical flangerspsee memo 41 or 5 cm around on all sides of RVES.

See memo and video on our website under the teadmanual, stair connections and manufacturingfaske
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